Genel Bilgiler

 

 nese_cakir.jpg (4 KB)

Program

Koordinatörü:

Dr. Öğr. Üyesi Neşe Çakır

E-Posta Adresi:  ncakir@marmara.edu.tr
Telefon:  (216) 777 4966
Dahili: 4966

 

Kuruluş:

Okulumuz ve Programımız 1990 yılında üniversitemizin Haydarpaşa Kampüsü’nde kurulmuştur. Amacımız, biyokimyasal ve mikrobiyolojik analizlerin uygulandığı laboratuvarlarda hasta materyalleri üzerinde gerekli tüm otomasyon ve manuel işlemleri uygulayarak iş manipülasyonu yeterli düzeye gelmiş tıbbi laboratuvar teknikeri yetiştirmektir. Özel ve kamuya ait sağlık kuruluşlarında çalışan mezunlarımız DGS (Dikey Geçiş Sınavı) sınavı sonucunda Lisans eğitimini tamamlayarak, Yüksek Lisans ve Doktora eğitimini de gerçekleştirebilmektedir.

Kazanılan Derece:

Programı başarı ile tamamlayan mezunlara Tıbbi Laboratuvar Teknikeri alanında ön lisans diploması verilir ve Tıbbi Laboratuvar Teknikeri unvanı alırlar.

Kabul ve Kayıt Koşulları:

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS)  Temel Yeterlilik sınavı (TYT) ile öğrenci kabul edilir.

Önceki Öğrenmenin Tanınması Hakkında Kurallar:

Üniversitemizde öğrenim gören öğrenciler bazı derslerden belirli yönetmelikler çerçevesinde muaf olabilirler. Yüksekokul yönetim kurulu tarafından ders içeriğinin onaylanması ve süresi içinde başvurulması durumunda öğrenciler belirlenen derslerden muaf tutulabilecektir.

Yeterlilik Koşulları ve Kuralları:

Programda mevcut olan derslerin tümünün başarıyla tamamlamak ve 4 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalaması elde etmiş olmak.

Program Profili:

Tıbbi Laboratuvar Teknikleri Programı 2 Doçent, 1 Dr. Öğr. Üyesi, 1 Öğretim Görevlisi ile eğitim-öğretim faaliyetlerini sürdürmektedir.

Mezunların İstihdam Profilleri:

Kamu ve özel kuruluşların biyokimya ve mikrobiyoloji laboratuvarlarında tıbbi laboratuvar teknikeri olarak çalışırlar. İlaç sektöründe ve araştırma-geliştirme laboratuvarlarında çalışabilirler. Adli tıp kurumunda, tüp bebek merkezlerinde tıbbi laboratuvar teknikeri olarak çalışabilirler. Kan bankalarında ve diyaliz merkezlerinde çalışabilirler.

Üst Derece Programlarına Geçiş:

Mezunlarımız merkezi ön lisans tamamlama sınavında başarılı olarak, uygun lisans programlarına (Kimya, Biyoloji ve Hemşirelik) dikey geçiş hakkı kazanırlar. Bu yolla lisans eğitimlerini tamamlayabilirler.

Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme:

Sınavlarımız test ve uygulamalı sınavlar olarak hazırlanır. Her ders için en az bir ara sınav ve Final sınavı uygulanmaktadır. Üniversitemizin sınav takvimine uygun tarihlerde sınavlar yapılır. Bağıl değerlendirme ve eşdeğer harfli başarı puanı belirlenir.

Mezuniyet Koşulları:

Programımız 4 sömestrlik eğitiminden mezun olabilmek için tüm zorunlu teorik ve uygulamalı derslerden ve seçmeli derslerden başarılı olarak, 130 AKTS kredisini tamamlamak ve 4 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalaması elde etmiş olmak gerekmektedir.

Olanaklar:

Tıbbi Laboratuvar Teknikleri Programı teorik ve uygulamalı dersler ile eğitimini sürdürmektedir. Uygulamalar Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulunda bulunan araştırma laboratuvarı ve moleküler biyoloji laboratuvarında yapılmaktadır.

Tıbbi Laboratuvar Teknikleri Programı'nda 1 Profesör, 1 Doçent, 1 Dr. Öğr. Üyesi ve 1 Öğretim Görevlisi görev yapmaktadır.


Bu sayfa Medical Laboratory Techniques tarafından en son 16.11.2023 12:13:06 tarihinde güncellenmiştir.

HIZLI ERİŞİM